Bir Wi-Fi Anteni, Hayata Rahatça Uyum Sağlamanıza Yardımcı Olabilir

Yazın müzik yayını yapabilmek için evimizin internet bağlantısının bodrumdaki ofise veya terasa ulaşmasını hepimiz dilemişizdir. Kablosuz internetinizi istediğiniz yerlerde, sinyal oraya ulaşmadığı için kullanamıyorsanız, gerçekten sinir bozucu olabilir.
Ayrıca, daha iyi bir sinyal almanıza yardımcı olmak için tekrarlayıcılara ve diğer araçlara harcanan para, coğrafi konumunuza ve internet cihazlarınızın gücüne bağlı olarak astronomik olabilir. Wi-Fi antenlerinin devreye girdiği yer burasıdır ve doğru şekilde kurulurlarsa, başka cihazlar eklemeden tüm ev veya karavan internetine ulaşmanıza yardımcı olabilirler.
Özellikle nasıl çalışırlar?
Radyo dalgalarını kullanarak, kablosuz cihazlar birbirlerine veri iletebilir. Wi-Fi internet antenleri, dijital verileri elektromanyetik dalgalarla iletir. Antenler, elektromanyetik enerjiyi elektrik akımlarına dönüştürebilir ve Wi-Fi sinyallerini iletmelerine olanak tanır. Temel olarak yönlendiricinizle aynı işi yapıyorlar, ancak daha büyük ölçekte ve bazen kablosuz olarak.
Daha önce de belirtildiği gibi, Wi-Fi cihazları arasındaki iletişim için radyo dalgaları kullanılır. Diğer dalgaların uzayda ve zamanda seyahat etme hızı gibi, verilerin belirli bir süre boyunca gönderilip alınma hızı da frekanslarla ölçülebilir. Bu frekans için en yaygın ölçüm yöntemi, saniyedeki Hertz (Hz) sayısıdır.
Wi-Fi antenlerinin veri iletebileceği çok çeşitli frekanslar vardır. Kullanılan belirli Wi-Fi teknolojisine bağlı olarak çok düşük veya çok yüksek frekanslarda çalışabilirler. Sırasıyla 12,5 mm ve 6 cm mesafeler, en yaygın iki Wi-Fi frekansına (2,4 GHz ve 5 GHz) karşılık gelir. Hertz frekansları hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın. Daha yüksek frekansa ancak daha kısa dalga boyuna sahip dalgalarla karşılaştırıldığında, daha düşük frekansa ancak daha uzun dalga boyuna sahip olanlar daha uzağa gidebilir. Daha uzun dalga boylu, düşük frekanslı Wi-Fi antenleri, zemin ve duvar gibi yapı malzemelerine daha kolay nüfuz eder.
Dalga boyları daha uzun olduğundan, daha kısa frekanslı dalgalardan daha uzun mesafelerde veri iletebilirler. Olası tek dezavantaj, azaltılmış bir veri aktarım hızıdır. Daha kısa dalga boylarına ulaşmak, yüksek hızlı veri aktarımına izin verir. Aksine, gönderilen bir sinyalin menzili azalır çünkü daha kısa dalgalar maddeden yapılmış engelleri daha az delebilir.
Her Wi-Fi anteni, belirli iletim frekansına ve dalga boyuna uyacak şekilde özel olarak üretilmiştir. Hem 2,4 GHz hem de 5 GHz Wi-Fi antenlerinin frekans aralıkları birbiriyle uyumsuzdur. Ancak pratikte, Wi-Fi antenlerinin yalnızca küçük bir kısmı çift bantlıdır. Antene bağlı olarak, her iki frekansta bağımsız veya eşzamanlı olarak çalışabilirler.

Evimdeki sinyal gücünü geliştirmeye nereden başlayabilirim?
Ağ bağlantınızı geliştirmeden önce modemi daha pratik bir konuma taşımanız gerekecektir. Bu, yönlendiricinin sinyalinin evinizde dolaşma olasılığını artırır. Anteninizin ve yönlendiricinizin yerleşimi ile ilgili faydalı ipuçlarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Yönlendiricinin sinyalinin karışması, evinizin belirli bölümlerinde hizmetin kesintili veya hiç olmamasına neden olabilir.
Ekipmanı taşıyamıyorsanız ve hala evinizin bazı bölümlerinde ölü noktalar veya sinyal gücünün yetersiz olduğu bölgelerle karşılaşıyorsanız, başka alternatifler düşünebilirsiniz. Örneğin, yönlendiricinizin antenleri çıkarılabilir ise, daha geniş bir bölgeyi kapsamak için daha fazla anten kurabilirsiniz. Bununla birlikte, antenleri çıkarılamazsa, yönlendiricinize fazladan anten takamazsınız.
Bir yönlendirici, her yönden sinyal alabilen antenlerin kullanılması gerekliliğini ortadan kaldırır. Wi-Fi sinyalini belirli bir yönde güçlendirmek isterseniz, ana anteni hedeflenen bir mikro panel antenle değiştirmeniz gerekir. Kullanamayacağınız birden çok anten satın almaktan kaçınmak için yönlendiricinizin kullandığı türü iki kez kontrol edin.
Evde yokken nasıl sinyal alabilirim?
Duvarlar, kapılar ve mobilyalar, bir yapının içini Wi-Fi sinyallerinden korumada ve kaçamayacakları şekilde güçlerini azaltmada rol oynar. Aynı sinyali herhangi bir yönde yayınlayan çok yönlü bir Wi-Fi anteni kurarak harika dış mekanlarda Wi-Fi’nizin sinyal gücünü artırabilirsiniz. Bu gadget’lar doğrudan ağ geçidine veya bir POE bağlantı noktasına sahip bir Wi-Fi tekrarlayıcı (https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_repeater) gibi harici bir yer istasyonuna bağlanabilir.
Dış mekan kullanımı için düşük kazançlı bir anten kullanılması önerilir. Daha büyük küresel sinyal modellerinin gösterdiği gibi, Wi-Fi sinyallerini seleflerinden daha yere daha yakın yayacaklar. Yüksek çıkışlı bir antenin sinyali gereğinden fazla gererek, uzakta daha iyi ama arka bahçenizde daha zayıf bir sinyal alması olasıdır. Bunun nedeni, bir sinyalin daha güçlü bir antenden yayınlandığında daha uzağa gidebilmesidir.