Piyasa uzmanı, Çin ekonomisinin çürümeye yüz tuttuğunu ve yeniden açılma patlamasının bir “saçmalık” olduğunu söylüyor


-
Financial Times’ta Ruchir Sharma, Çin’in ekonomik toparlanma anlatısının göründüğü gibi olmadığını yazdı.
-
Rockefeller International’ın başkanı, birçok büyüme göstergesinin yetersiz kaldığını söyledi.
-
“Teşvik ve borca dayalı bir büyüme modeli her zaman sürdürülemez olacaktı ve şimdi gücü tükendi.”
Rockefeller International başkanı Ruchir Sharma Financial Times’ta Çin ekonomisinin Covid kısıtlamalarından toparlanabileceğine dair güvenin ekonomik gerçeklerden bağımsız olduğunu yazdı.
“Çin ekonomisinde bir şeyler çürümüş, ancak Wall Street analistlerinin size bundan bahsetmesini beklemeyin,” dedi ve altta yatan zayıflığa işaret eden birkaç gösterge sıraladı.
Örneğin, Wall Street’in %5 GSYİH büyümesi varsayımı, %8’lik kurumsal gelir artışı anlamına gelirken, ilk çeyrekte %1,5 arttı.
Aslında, ülkenin 28 sektörünün 20’sinde kurumsal gelirin GSYİH’den daha yavaş olduğunu ve MSCI Çin borsa endeksinin Ocak zirvesinden %15 düştüğünü de sözlerine ekledi.
Tüketici talebinin güçlü bir göstergesi olan ithalat, Nisan ayında %8 düştü ve geçen ay kredi büyümesi tahminlerin yarısı kadar hızlı oldu. Ayrıca genç işsizliği %20’ye ulaştı ve artıyor.
Sharma, “Bu gerçekler çürümenin kaynağına işaret ediyor” dedi.
2008’den beri Çin’in ekonomik modeli, özellikle emlak piyasalarında hükümet teşvikleri ve artan borç tarafından yönlendirildi.
Ancak şimdi Çin borç servisi harcanabilir gelirin üçte birini oluşturuyor, ABD’deki %10’a kıyasla Çin’deki fazla tasarruf GSYİH’nın %3’üne eşit ve Çin’in büyüme potansiyeli, azalan nüfus nedeniyle %5’lik hedefinin yalnızca yarısı. .
Sharma, “Teşvik ve borca dayalı bir büyüme modeli her zaman sürdürülemez olacaktı ve şimdi gücü tükendi” diye ekledi.
Emlak piyasası, büyümenin ana itici gücü olmak yerine bir borç krizine girdi. Borcu finanse etmedeki artan yetersizlik, endüstriyel sektörlerin tüketiciyle ilgili firmalardan daha hızlı yavaşlaması ile piyasalarda yankı buldu.
Buna rağmen Batılı gözlemciler, Sharma’nın hevesli yatırımcılar için zararlı bulduğu Çin’in toparlanma anlatısının hala ulaşılabilir olduğunu savunmaya devam ediyor.
“‘Boomy’ gevezeliği, yatırımcıların sadece son dört ayda Çin’de yüz milyarlarca dolar kaybetmesine katkıda bulundu” dedi. “Ayrıca, küresel büyüme 2023’te beklenenden daha zayıf olabilir, çünkü ABD’deki gerilemenin Çin’in yeniden açılması patlamasıyla karşılanacağı umulmaktadır ki bu hiç gelmeyebilir. Serpinti daha da kötüleşmeden bu maskaralığı ifşa etmenin zamanı geldi.”
Business Insider’daki orijinal makaleyi okuyun